❤Little Nunna❤

Anyeong! Aqish here!


Hello guys! moshi moshi ^^ I hope You will enjoy with my blog! There're many tips, information, and also my story. Don't forget to comment and give your respond about my blog.

Diary Owner Entry Review

My Shortest Diary!!!!

Disebabkan SEM1 ni aku main2 , jawab ikut logik akal je so aku akan pegang kata2 aku ni aku akan belajar betul2 mulai sekarang!!
-21 Jan 2016-

Shout Here ◕‿◕


My Wishlist ❤

Iphone
Holiday in Korea
Got pointer 3.5 and above
Cute Blog
MR RIGHT :3
Pinky Bedroom
Kaya

Follow Me!! ❤




❤❤❤

Kelebihan dan Kekurangan Si Tangan Kidal

Assalammualaikum ^^
(waalaikummussalam)
Anyeong!!
 
Finally cuti sekolah dah bermula ^o^. So Aqis nak ucapkan happy holiday kat korang semua ^^ ok hari ni aqis nak kongsikan cerita kisah si tangan . Aqis pilih tajuk ni sebab sebenarnya Aqis sendiri pun kidal. Semakin Aqis membesar nilah baru aqis perasan banyak cabaran sebenarnya yang kami(si kidal sekalian) perlu hadapi T^T. Sebab kebanyakkan orang mencipta alat dan kemudahan semuanya khas untuk si tangan kanan tpi kami ni huhuhu terpaksalah hadapinya. Walaupun banyak cabaran untuk si tangan kidal ni tapi tangan kidal ni sangat istimewa sebab mereka ni ada banyak kelebihan. And yang plg menarik tu pakar saintis membuat kajian kebanyakkan tokoh yg genius and kreatif 'kebanyakkannya' terdiri daripada orang yang kidal. Contohnya Albert Eistein ( saintis terkenal) Barrack Obama (presiden amerika) dan yang lain2. Btw antara cabaran yg selalu Aqis terpaksa tempuhi sepanjang menjadi orang kidal ni ialah........
 
 
Cabaran orang kidal:

     1.Aqis paling lemah btul kalau nak menulis.. lagi2 kalau guna pensil dan pen ink basah because my hand will be like this

 ramai orang tnya Aqis ''e'eyh asal tgn kau tu'' haha soalan ni dah biasa dah dgr lagi2 time masa kecik2 sebab biasalah budak kecik tak boleh fikir jauh lagi  -_- sometimes rasa fade up nak jwb lolz. And then bila tangan dah comot kertas yang Aqis tulis tu akan jadi comot disebabkan kesan ink/pensil kat tgn Aqis tu dah terseret kat atas paper yang Aqis tulis tu. -_- And then Aqis paling lemah btollah bila tulis kat atas kertas yang lambat serap ink.. pergh Aqis selalu kena berhati2 kalau tulis kat kertas yg lambat serap ink ni. And my tulisan will be like cakar ayam hahaha
 
     2. Susah nak main biola and gitar -_- and nak tgk not tu pun kena banyak berfikir dulu sebelum sebab bila dah main guna tgn kiri automatik kedudukan tali biola dah lain. Dah tak sama macam kat not tu :3 then bila orang tgn kiri main biola. Bila part kayu biola/stick biola(haha suka2 hati aku je panggil apa) naik keatas orang tgn kiri ni kayu biola dia akan turun kebawah so nanti jadi tak cantik sebab semua orang kayu biola naik ke atas tapi aqis sorang je kayu biola turun ke bawah hahaha -_- sebab kedudukan tali dah berubah bila dah main tgn kiri.
 
     3. Ini pun sama masalah untuk org kidal bila tulis kat buku yang ada ring contohnnya seperti folio tak pun buku diari yang ada ring belah tepi. Sebabnya ring tu ada di bahagian belah kiri so ini akan menyukarkan Aqis untuk nak tulis. Tu aqis lebih suka buat folio guna komputer tak pun kalau nak guna tangan cabut dulu ring supaya dapat memudahkan Aqis nak tulis dgn lancar ^^
 
     4. Kalau ada dua tempat duduk macam sebelah meneyebelahi ni Aqis lebih suka duduk tempat sebelah kiri sebabnya takdeklah Aqis terlanggar tgn orang time aqis menulis. Bila aqis duduk sebelah kanan nanti time nak menulis tu mesti terlanggar tgn orang yg menulis guna tgn kanan -_- and tulisan aqis mesti dah comot bila dh terlanggr tu -_-.
 
     5. Nak makan guna sudu.. tapi ada separuh orang kidal biasa makan guna sudu guna tgn kanan but i'm not the one. Aqis sampai sekarang sebenarnya masihh kekok makan guna sudu menggunakan tgn kanan.. sebab Aqis memang dah biasa guna tgn kiri bila nak buat sesuatu kerja. Walau apapun Aqis tetap sdg berusaha nk menggunakan tgn kanan huhuhu T^T
 
 
ok itulah antara cabaran yang Aqis selalu tempuhi sepanjang menjadi orang yg kidal ni. Btw actually byk lagi cabaran tapi ni Aqis hanya listkan apa yang Aqis selalu tempuhi je. Walaupun orang kidal ni tempuhi banyak cabaran tapi mereka ni ada beberapa kelebihan yg menarik dan istimewa ^^
 

hah!! 99% betul! mmg byk ada kat Aqis tpi genius tu myb Aqis bukan orangnya :3 tapi yang lain semuanya betul!! ^_^ setuju sgt100x ok sampai disini jelah entry kali ni, tapi kisah si tangan kidal ni belum habis lagi ^^ nanti Aqis akan smbung kat entry yang lain (insyaallah kalau ada masa) hee untuk entry yg seterusnya Aqis akan cerita kelebihan yang Aqis selalu dapat spnjg jadi orang kidal xD hahaha oklah bye!
Today is my Birthday 29 November :') semakin berusia Aqis ni..ajal semakin menghampiriku.. alhamdulillah finally dah genap dah 16 tahun ^^

0 Comment(s)❤

Catat Ulasan



Yeah!! Dah habis, Thanks For Reading!!

>PAST POST | NEXT POST