❤Little Nunna❤

Anyeonng! Aqish here!


Hello guys! moshi moshi ^^ I hope You will enjoy with my blog! There're many tips, information, and also my story. Don't forget to comment and give your respond about my blog.

Diary Owner Entry Tutorial

My Shortest Diary!!!!

Disebabkan SEM1 ni aku main2 , jawab ikut logik akal je so aku akan pegang kata2 aku ni aku akan belajar betul2 mulai sekarang!!
-21 Jan 2016-

Shout Here ◕‿◕


My Wishlist ❤

Iphone
Holiday in Korea
Got pointer 3.5 and above
Cute Blog
MR RIGHT :3
Pinky Bedroom
Kaya

Follow Me!! ❤




❤❤❤

Cara-cara nak Study (untuk orang yang lemah dan orang yang first time nak study)

Assalammualaikum!
hye !
Yup hari ni aqis nak share beberapa tips untuk orang yang tak tahu macam mana nak study. Ini Aqis just guna cara Aqislah cara-cara nak study untuk orang yang lemah. Sebab Aqis pun lemah and teramaaaaatttttlah bongokssss masa dulu and lepas Aqis dah cuba cara ni Alhamdulillah adalah sedikit peningkatan tu. Okay sebenarnya Aqis buat post pasal ni sebab adalah beberapa kawan Aqis tanya Aqis macam ni:
 "Macam mana kau boleh ingat haa?!macam mana kau boleh banyak idea nak jawab esei ni?! Macam mana kau tahu apa soalan ni nak?! Aku penat baca buku tapi makin teruk adalah.. Aku fed uplah . Aku memang bodoh untuk selama2nya" 

AND MY ANSWER IS....

" Aku baca buku dan banyakkan buat latihan "

Yup! percayalah bahawa practice make perfect! Ok tanpa berlengah lagi Aqis nak sharekan tips macam mana Aqis belajar i hope benda ni boleh membantu korang hee ^^.. btw tips ni khas untuk orang yang lemah macam Aqis tapi kalau korang nak teruskan membaca jugak silakan... mana tahu boleh membantu jugak :)


  • Baca , fokus dan fahami!
   Yup Aqis baru perasan kenapa dulu Aqis baca buku tapi tetap jugak lembab sebabnya Aqis baca tanpa memahami! That's whylah satu apa pun tak masuk dalam otak Aqis sebabnya Aqis tak faham. Percayalah kalau kita faham insyaallah kita mudah untuk ingat ^^. So korang jgn main baca buku je tanpa memahami terutamanya sejarah. Yup Aqis perasan ramai orang lemah sejarah terutamanya bila baca buku teks sejarah. Sebab Aqis dah cuba buat experiment. Aqis suruh diaorng baca ayat kat buku teks tu sampailah habis. Lepas habis je baca Aqis terus tanya diaorg:

"Ok kau faham tak apa yang buku teks tu merapu?! Cuba cerita sikit apa benda yang kau faham"

And kebanyakkan diaorg yang Aqis dah test tu jawab '' TAK FAHAM '' see?! Maksudnya mereka baca tanpa memahaminya. So tht's whylah kalau boleh tolong fokus time baca dan insyaallah korang boleh fahami. Kalau tak faham ayat tu baca balik ayat tersebut dan cuba fahamkan yaaa memang susah , penat tapi ingatlah! NO PAIN NO GAIN! Biar kita susah2 dahulu , and bersenang2 kemudian. No! jangan cakap tak boleh kalau study pun tak serius!! Kalau korang tak faham jugak korang boleh cari orang untuk membantu terangkan. :)
  • Buat banyak latihan
   ''Practice make perfect'' yup Aqis sokong 100% benda ni!! ingatan manusia ni terbatas , lagi2 kita yang lemah dalam matapelajaran. Ya Aqis mengaku Aqis kan dulu macam tak sedar diri banyak main2 pergi sekolah hanya nak jumpa kawan and blablablabla.. so sepanjang Aqis hidup dalam keadaan macam tu sebenarnya tanpa kita sedari otak kita dah  lama tak diasah.. So nak asahkannya semula banyak2kanlah buat latihan. Dengan membuat latihan insyallah kita senang nak ingat. Mudah memahami kehendak soalan, and mudah nak memahami apa yang kita belajar actually.. And insyallah time exam nanti korang mudah nak jawab dengan cepat sebab korang dah biasa dengan soalan2 tersebut. 

   Percayalah! sebabnya Aqis sendiri pernah merasakannya :) hasilnya alhamdulillah sangat memuaskan. Ya mungkin mesti korang cakap malaslah nak buat latihan, tak dek mood nak buat latihan sendiri sebabnya mungkin tak dek siapa yang suruh korang buat latihan betul tak?! oklah macam nilah korang cuba , cuba je .. mula2 memang korang kena paksa sekejap diri korang tu.. buat dalam lima atau sepuluh soalan je insyaallah lepas korang buat lima atau sepuluh soalan mungkin korang akan rasa takperlah nak buat lagi sikitlah.. insyaallah mungkin perasaan keinginan untuk membuat dan terus membuat akan tertimbul :) atau pun mungkin tanpa korang sedari korang dah terlebih buat banyak soalan. Tapi kalau cara macam tu gagal korang cuba HUKUM diri korang sendiri , maksudnya: 

''selagi aku tak dapat siapkan 10 soalan selagi tulah aku tak boleh pegang handphone sampailah aku dapat habiskan 10 soalan''

Aqis selalu hukum diri Aqis sendiri.. terutamanya kalau result exam Aqis teruk. Btw percayalah cakap Aqis dengan buat banyak latihan Aqis gerenti insyallah korang boleh jawab exam dgn mudah dan cepat tnpa frust2.. Aqis sendiri mengaku kalau Aqis tak buat latihan seriously teruk entah merapu2 je nanti Aqis jawab kat exam. Percayalah dengan kata2 ini ---> ''practice make perfect''.
  • Buat rumusan/nota ringkas
   lepas habis je baca buku or buat latihan , korang cuba buat rumusan apa yang korang faham  . Macam Aqis , Aqis lebih suka ceritakan balik kat orng apa yang Aqis baca  tak pun kadang2 Aqis just ceritakan dengan diri Aqis sendiri macam orang gila huhu oh yeah.. Tak pun buat nota ringkas apa yang korang belajar dan faham kat kertas dan kertas tu korng bawak lah pergi mana2 manalah tau time korang bosan korang bolehlah baca nota korang tu. :)
  • Jaga solat/tingkah laku/selalu berdoa
  Bagi Aqis benda ni pun memainkan peranan jugak untuk Aqis. Macam mana kita jaga solat kita, macam tulah jugak Allah akan jaga kita. Mungkin susah kita nak ubah jadi baik tapi insyaallah dengan selalu solat hati kita akan senang terbuka/lembut untuk kitlow2 berubah kearah kbaikkan. Kalau boleh niatkan solat tu kerana allah bukan hanya disebabkan nak exam je ok :) dan ingat lagi satu sentiasalah berdoa bukan lama pun nak berdoa ni sekejap je . Kenapa kita boleh layan internet smpai berjam-jam sedangkan doa yang hanya 1-2 minit tu tak boleh pulak nak buat?! Ingat DOA tu sangat penting! DOA tulah senjata umat ISLAM :) kalau boleh dalam doa tu masukkan sekali selawat ke atas nabi insyaallah akan dimakbulkan.
  • Jauhi daripada benda-benda yang boleh melalaikan 
     Dengar ni!! please time belajar tu pastikan handphone tu letak sejauh yang mungkin . Kalau tak memang korang takleh fokus nak belajar mata asyik jeling2 je kat handphone tu and akhirnya korang akan main handphone dan tak jadi nak study myb study pun 90%handphone 10% study. kalau korang letak handphone korang jauh jauh jauuuuuuuuuuuuuuh yg penting hilang dari pandgn korang insyaallah korang boleh fokus belajar sebab handphone tu dh hilang drpd pndgn korang apa yang korang nmpak buku jer and korang akan lupa seketika pasal handphone korang sebab khusyuk fokus kat buku trust me and i did it ^_^...

  • Banyakkan latihan
     Ramai orang tnya aku macam mana aku boleh ingat lagi2 sub sej. Diaorg selalu cakap aku otak jenis masuklah apalah eyh hello ...excuse me... kita ni manusia semua sama ok yang lainnya usaha. Macam Aqis ni Aqis lepas baca buku nanti Aqis akan buat latihan kalau setakat baca buku je memang tak jalan weyh. Tapi beruntunglah kepada manusia yang baca dah boleh ingat sampai bila2. Macam Aqis ni baca je myb dalam 45% je boleh ingat. Macam Aqis kan Aqis buat latihan sambil tengok buku teks. So time kita buat latihan tak tahu jawapannya kita mesti akan cari jawapan kat buku teks tu kan and secara tak langsung kita akan baca dan baca berulang2 kali benda kat dalam buku teks/buku rujukan uh time cari jawapan and lepas dah baca kita akan tulis lak jawapannya right?! dengan menulis tu lagilah buat kita akan ingat.

     So cara macam tulah Aqis buat, lagi pun kelebihan buat banyak latihan ni nanti time exam korang takkan terkejut tengok soalan tu , sebab Aqis gerenti mesti apa yang korang buat latihan sebelum ni akan keluar kat dalam exam atleast 1 soalan yang sama. Tipulah kalau takdek langsung soalan yang sama dalam latihan korang buat time exam tu. So far Aqis buat latihan ni mmg banyak soalan yang sebijik sejabak/hampir sama yang keluar time exam sebab tulah Aqis boleh jawab n_n''...

Okeylah itulah sedikit sebanyak tips yang Aqis boleh kongsikan kat korang. Ini cara Aqis kalau korang ada cara korang sendiri sharelah ok. Okeylah tata Assalammualaikum!
Aneyong!!

0 Comment(s)❤

Catat Ulasan



Yeah!! Dah habis, Thanks For Reading!!

>PAST POST | NEXT POST